söndag 15 juli 2012

P som i Pussy Riot-aktivism

Ofta blir jag arg på världen. Ibland gör den mig alldeles rasande.

Tidigare i år såg jag ett nyhetsinslag om aktivistgruppen Pussy Riot i Ryssland. De blev världskända i februari när de under en aktion sjöng en protestlåt i Moskvas största katedral. Tre kvinnor greps anklagade för huliganism. Häktade sen i mars riskerar de nu fängelse i upp till 7 år.

När jag såg att Amnesty USA genomför en aktion och kräver att de tre häktade kvinnorna ska släppas, skrev jag genast på vädjandebrevet. Genom deras sida kan man också läsa mer om bandet och aktionen i katedralen. Jag har blivit inspirerad av stödet bandet har fått och av deras videos kan man se att de i alla aktioner och ofta i kontakter om sin verksamhet bär balaclavas. Det är svårt att veta vad mer man ska kunna göra så jag stickade en egen balaclava och tänkte visa mitt stöd med en bild.

 

Så ta en gammal mössa, klipp hål för ögon, ta ett foto och sprid det du med. Om du inte bryr dig - ta mitt foto eller länken och skicka det till någon du tror bryr sig. Eller sticka för allt i världen din egen om du inte har en mössa att avvara och låna ut den till någon annan för en bild. Lite inspiration finns hos Leethal.

Läs om hela fallet och lite till på Free Pussy Riot. Lite mer att läsa om bandet finns också hos P1-morgon SR, Wikipedia, Dagen.

Denna vecka deltar jag också i en fotoutmaning som börjar med ett P, vilket i mitt fall fick bli Pussy Riot.

Showing my support for Pussy Riot with a knitted balaclava.

2 kommentarer:

Heidi sa...

Tack för länken! Jag läste om deras action på text tv häromdagen och är glad att världen reagerar över hur dom behandlats!

'ulliganen sa...

Jag med, men man vet liksom inte vad mer man ska göra =) det finns nog artiklar på alla större tidningar att läsa! Ha d!